WOC – VM i orientering

År 2016 stod Sverige som värd för de årliga mästerskapen i orientering. Det var närmare bestämt i Strömstad och Tanums kommun som tävlingarna hölls, den fjärde gången Sverige skulle komma att stå som värdnation för WOC. Gången dessförinnan var 2004 i Västerås. För evenemanget krävdes ungefär 800 volontärarbetare som såg till att allting fortgick utan incidenter, och drygt 19 orienteringsklubbar i västra Sverige hjälptes åt med planering och genomförande.

Framgång för Sverige

Värdnationer tycks ofta få ett visst försprång i sportsliga sammanhang, som till stor del säkerligen beror på fördelen att vara på hemmaplan med det publikstöd det normalt innebär. Sverige vann medaljligan med tre guld totalt, samt två brons. De två guldmedaljörerna var Jerker Lysell (sprint) och Tove Alexandersson (guldmedalj i både medel- och långdistans).

Stor uppmärksamhet i media

Orientering är kanske inte en sport som är känd för sina stora publiksiffror vid evenemang. WOC 2016 innebar dock höga tittarsiffror, framförallt för norska NRK som noterade tittarsiffror på 324 000 under långdistansen. I Sverige kunde SVT notera ungefär 200 000 tittare som högst, då både under damernas medeldistans och sprintstafetten. Därutöver sändes tävlingarna live av finländska YLE och danska DR, medan schweiziska SRF sände tävlingarna i efterhand. Över 60 andra länder i Europa och Asien visade dessutom sammandrag och höjdpunkter.

Rutterna

De olika rutterna varierade en hel del. Orienteringslöpning, som är förhållandevis publikvänligt, tog plats mitt i Strömstads innerstad. De övriga rutterna dominerades av natur och terräng, med få stigar och vägar.

  • Strömstad innerstad. Strömstad innerstad var plats för löpningsorientering samt sprintstafetten. Som man kan ana var det huvudsakligen hårda ytor som de tävlande fick springa igenom. Dock gick rutten även igenom gräsmattor och dungar, men asfalt och sten utgjorde ungefär 80 % av den totala rutten.
  • I Tanum hölls medeldistanstävlingarna. Rutten dominerades av ganska tuff terräng, med många backar och stenar.
  • Strömstad Öst. Banan i Strömstad Öst var förhållandevis lik den i Tanum, med skillnaden att fler vägar och stigar fanns i banområdet.