VM i precisionsorientering

När det kommer till precisionsorientering är det kartkunskapen som är i centrum. Vid kontrollerna finns upp till fem alternativa skärmar, med olika bokstäver. Orienteraren ska vid varje kontroll avgöra vilken skärm som är den rätta genom att använda sig av karta samt kontrollbeskrivning. Precisionsorientering, även kallat PreO, må inte vara ett lika starkt publikformat som sprint, men det är något som alla kan delta i på lika villkor – oavsett, kön, rörelseförmåga, ålder och rörelseförmåga. I VM finns det givetvis dock flera klasser.

Distanser

I VM är det normalt långdistans som gäller, vilket skiljer sig från ”vanliga” WOC. Banlängderna här är runt två till två och en halv kilometer, med ungefär 15 – 20 kontroller, samt ytterligare 2 – 4 tidskontroller. Det exakta antalet kontroller skiljer sig åt beroende på banans utformning.

WTOC i Sverige 2016

År 2016 kom WTOC till Sverige, vilket resulterade i två guld för värdnationen. Martin Fredholm och Michael Johansson vann sina respektive klasser och visade på mycket god form. Konkurrensen var tuff, men efter en nästintill perfekt insats kunde Martin ta hem guldet i det som var hans trettonde deltagande i WTOC. För Michael Johansson började guldet att vittra andra dagen, när ryssen Pavel Shamtov inte lyckades hålla i sitt överläge. Två misstag begicks av ryssen vilket ledde till att hans poäng inte längre räckte till en förstaplats. Den intogs istället alltså av svenska Michael Johansson.

Så här såg resultaten ut:

Öppna klassen:

 1. Martin Fredholm, Sverige
 2. Martin Jullum, Norge
 3. Janis Ruksans, Lettland
 4. Stig Gerdtman, Sverige
 5. Marit Wiksell, Sverige
 6. Pinja Mäkinen, Sverige

Paralympiska klassen:

 1. Michael Johansson, Sverige
 2. Pavel Shamtov, Ryssland
 3. Ola Jansson, Sverige
 4. Jana Kostová, Tjeckien
 5. Vladislav Vovk, Ukraina
 6. Søren Saxtorph, Danmark

Säkerligen har de båda svenskarnas goda resultat bidragit till ett ökat intresse för sporten på hemmaplan.